fbpx

Diamant en Briljant

Kom langs voor informatie over diamant in onze winkel in Zutphen.

Diamant en Briljant. Het verschil uitgelegd. Juwelier de Grijff Zutphen.

HET VERSCHIL TUSSEN DIAMANT EN BRILJANT.

Wat is het verschil tussen een diamant en een briljant?

Een ruwe diamant kan nog niet in een sieraad verwerkt worden. Een ruwe diamant is dof en vrijwel altijd onregelmatig van vorm. De diamant krijgt pas na verschillende bewerkingen zijn eigen vorm en schittering. Een diamant is dus de oorspronkelijke steen, het materiaal, briljant staat voor de slijpvorm. Vandaar de omschrijving: “Een briljant geslepen diamant.”

Diamanten kunnen in allerlei soorten slijpvormen geslepen worden. De bekendste en meest geliefde slijpvorm is het briljantslijpsel. Een briljantgeslepen diamant is een diamant die rond van vorm is en 56 facetten telt.
De kwaliteit van de diamant wordt bepaald door de zogenaamde vier C’s.
– de slijpvorm (cut)
– de kleur (colour)
– de zuiverheid (clarity)
– het karaatgewicht (caratweight).

Andere bekende slijpvormen zijn o.a. baguette, princess,roos of markies.
Hierbij ziet u een afbeelding van een aantal slijpvormen.

De slijpvorm:

Er bestaat een onderscheid tussen de kwaliteit van het slijpsel en de slijpvorm van een diamant. Diamant geslepen in de briljantvorm kent 56 facetten; een goed geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering en flonkering. Het model (de slijpvorm) waarin de diamant is geslepen, is meer een kwestie van persoonlijke smaak. Deze slijpvorm heeft nauwelijks invloed op de waarde. Een ruwe diamant verliest tijdens het slijpproces gemiddeld circa 50% van zijn oorspronkelijk gewicht. Diamant ontleent zijn schittering aan de weerkaatsing van het licht. De slijper moet de facetten zodanig aanbrengen dat het licht vanaf de bovenzijde optimaal van het ene facet naar het andere wordt gekaatst. De kennis voor dit veeleisende vak wordt al eeuwenlang in de bekende diamantsteden Amsterdam en Antwerpen van generatie op generatie doorgegeven. De nauwkeurigheid en finesse van het slijpsel bepalen de schittering van de steen.

De kleur:

Voor een ongeoefend oog lijken bijna alle diamanten wit. In werkelijkheid blijkt slechts een klein aantal volkomen kleurloos, dus puur wit te zijn. Een kleurloze diamant is het mooist. Want alleen een volkomen kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking; zo’n diamant laat het licht vlekkeloos door, zodat het getransformeerd wordt tot alle kleuren van de regenboog. Om de zeer kleine kleurverschillen vast te leggen, zijn internationale normen opgesteld.

De zuiverheid:

Diamant schittert meer dan enig ander edelsteen. En een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden is van de hoogste kwaliteit. Want dan staat niets de lichtinval in de weg. Een diamant wordt loepzuiver genoemd als hij volkomen doorzichtig en vrij van insluitsels is. Dit naar het oordeel van een geoefend vakman bij een tienvoudige vergroting met een loupe onder normaal licht. Insluitsels (vooral de meer zichtbare) gaan ten koste van de schoonheid van een diamant. Deze blijft daarmee echter net zo duurzaam. Maar hoe hoe zuiverder een diamant is, hoe beter uw keuze. (Uiteraard hangt daar ook een hoger prijskaartje aan, want schaarste zorgt altijd voor een hogere waarde).

Het karaatgewicht:

Groter is NIET altijd beter! Het gewicht van een diamant wordt gemeten in een karaat. Eén karaat gewicht is slechts 200 milligram (in1gram gaan dus 5 karaten !). Een karaat wordt weer onderverdeeld in honderd ‘puntjes’. Dus een diamant van 75 puntjes weegt 0,75 karaat. Het gewicht van een diamant is de meest voor de hand liggende factor om de waarde van de diamant te bepalen. Maar twee diamanten van gelijk gewicht kunnen toch een duidelijk verschillende waarde hebben. Dat hangt af van hun kwaliteit, het totaal van de 4 C’s. Diamanten van goede kwaliteit kunnen in elk gewicht voorkomen.

Kom langs voor informatie over Briljant geslepen Diamant in gouden sieraden bij Juwelier de Grijff Zutphen.

Diamant en Briljant. De kwaliteit op een rij. Juwelier de Grijff Zutphen.

De kleurindeling van diamanten:

D – River+                        Fijnste wit+
E – River                           Fijnste wit
F – Top Wesselton+       Fijn wit+
G – Top Wesselton         Fijn wit
H – Wesselton                 Wit
I – Top Crystal+              Licht getint wit+
J – Top Crystal                Licht getint wit
K – Top Cape+                Getint wit+
L – Top Cape                   Getint wit
M – Cape                          Getinte kleur
NOPQ enz.  Van Cape tot Yellow

Diamant en Briljant. De modellen. Juwelier de Grijff Zutphen.

Vragen? binnen 24 uur beantwoord.

Vul ons contactformulier in voor meer informatie, en ontvang op werkdagen binnen 24 uur antwoord. of bel direct naar een van onze winkels.

De Grijff Juwelier Zutphen

 

Historie Zutphen

Zutphen bestaat al 1700 jaar en dat maakt de stad één van de oudste steden van Nederland. Het is ontstaan als nederzetting van de Franken in de Romeinse tijd. De nederzetting Zutphen is sinds die tijd uitgegroeid tot een bruisende stad. In de loop van de geschiedenis heeft Zutphen veel te verduren gehad, maar dat zorgt wel voor een heel rijk historisch centrum. Beroemd zijn de vele monumentale panden en de vele musea.

Zutphen Torenstad

Zutphen heeft als bijnaam Torenstad, door de vele torens: Walburgis kerktoren, Wijnhuistoren met klok, het Poortersklokje, de Kruittoren, de Bourgonjetoren, de Sint-Jan kerktoren en de watertoren. In de Walburgiskerk kun je de beroemde Librije (kettingbibliotheek) vinden.

Winkelen in Zutphen

Tijdens het winkelen in het historische stadshart loop je door de gezellige straatjes met historische gebouwen. De gezellige terrassen op de markt, de vele winkels in gezellige straatjes, de oude jachthaven Gelre. Er is van alles te zien: van een gracht uit de Middeleeuwen tot gezellige ouderwetse straatjes en gebouwen. Leuk om eens een dagje door te brengen dus.
En als je er dan toch bent: stap ook even binnen bij Juwelier de Grijff Zutphen in de Sprongstraat.! De Sprongstraat is de zijstraat bij de fontein op de markt.

Beoordeel Juwelier de Grijff Zutphen op Google.nl